Kostnadseffektivitet

EA NTNU
Hvor mye godt forårsaker hver krone jeg gir?

EA-bevegelsen i Norge og internasjonalt jobber i samarbeid med forskere, universiteter og organisasjoner som Norad for å finne ut hvilke tiltak som er aller mest effektive.

Det sies at alle veier fører til Rom, men noen er definitivt kortere enn andre. På samme måte kan enkelte bistandstiltak faktisk være hundre ganger mer effektive enn andre. For hvert eneste tiltak vi vil støtte bør vi derfor stille oss spørsmålet: Hvor mye hjelper dette tiltaket? Og kunne man oppnådd mer med en alternativ allokering av ressurser vi har tilgjengelig?

For å ta et eksempel: Hva er den mest effektive måten å få barn i Afrika til å gå flere år på skole?

I Kenya har man forsket på hvor stor effekt ulike tiltak har for antall år barn går på skolen. Tre av tiltakene som ble vurdert var: prestasjonsbasert stipend til jenter, gratis skoleuniformer i barneskolen og gratis ormekur, altså piller mot parasittsykdommer. Dette ble resultatet:

J-PAL Policy Bulletin March 2012. Deworming: a best buy for development.
Som dere kan se av figuren, så viste det seg at ormekur (deworming) var et 20 ganger mer effektivt tiltak enn å dele ut skoleuniformer, og 50 ganger mer effektivt enn stipendordningen. Dette betyr ikke at de to sistnevnte er dårlige prosjekter - de har jo faktisk positiv virkning. Men pga. våre begrensede ressurser er alternativkostnaden ved å gi $100 til skoleuniformer mer enn 13 år med skolegang.

Forebygging av infeksjonssykdommer er også mer generelt blant verdens mest kostnadseffektive bistandstiltak i dag. Kampen mot polio og meslinger er bevis på at vaksiner virker, og store organisasjoner som GAVI, den globale vaksinealliansen, og Bill & Melinda Gates Foundation har gjennom vaksinearbeid reddet millioner av liv. Majoriteten av disse er barn. Vi anbefaler også å sjekke opp GiveWell sine "Top charities" - de tre mest effektive bistandsorganisasjonene i verden, hvor for øyeblikket to av tre jobber med å bekjempe nettopp parasittsykdommer.


»