Vil du klare å leve på 25 kr per dag i tre dager?

 
 

Hva: Bruk kun 25 kr på mat i tre dager. Få familie og venner til å støtte med penger for å bekjempe fattigdom.

Hvorfor: Halvparten av verdens befolkning lever for mindre enn 25 kr per dag. Dette gir et bilde på livssituasjonen til de som kun har nok til å forsørge seg selv og sine, og ikke kan spare til store utgifter eller investere i sin egen framtid. Pengene som blir samlet inn til Stiftelsen Effekt skal forbedre livene til flest mulig på en mest effektiv måte, slik at de nettopp kan ta skrittet ut av fattigdom.

Hvem: Alle som har lyst til å gjøre noe for verdens absolutt fattige og få et nytt perspektiv på hvordan deres hverdag er.

Når: Mandag 9.april til søndag 15.april.

Hva du bestemmer selv: Hva som helst! Du kan bestemme reglene selv. Se nedenfor hvis du feks vil kjøre challenge mode på kun 15 kr dagen.

Hvordan: Lag deg din egen innsamlingsaksjon på Facebook og få venner og familie til å sponse kampanjen din. Oppskrift her.

 
 

Hvorfor skal jeg bli med?

Halvparten av verdens befolkning lever på 25kr eller mindre per dag på mat. Ved å være med på "Living on Less" og få andre til å støtte deg er du med på å samle inn penger til en veldedighetsorganisasjon rettet mot verdens fattigdom. EA NTNU anbefaler da Stiftelsen Effekt. Stiftelsen Effekt er en effektiv bistandsorganisasjon, hvor organisasjonens anbefalinger er basert på forskningen til GiveWell.org. Du kan altså være med på å bidra til at noen av verdens fattige får flere ressurser, samtidig som at du bidrar til å sette bistand på agendaen.

 
 
 Indisk mann gjeter kyr

Indisk mann gjeter kyr

 
 

Pengene går til Stiftelsen Effekt

 
 

Stiftelsen Effekt er en giverportal for norske donorer som ønsker å donere smart. Hos Effekt finner du informasjon om særdeles effektive hjelpeorganisasjoner og hvordan du kan få mer ut av pengene du gir til gode formål. De anbefaler ti hjelpeorganisasjoner som alle har blitt grundig evaluert og valgt ut, tatt i betraktning/med hensyn til at bistandstiltak kan variere i effekt. Hvis vi vil hjelpe flest mulig mest mulig, er det selvsagt at vi må velge de mest effektive. Stiftelsen Effekt baserer seg på forskningen til bistandsevaluatoren GiveWell for å kunne anbefale hjelpeorganisasjonene som får mest ut av hver krone.

effekt-logo.jpg
 
 

På toppen av Effekt sin foreløpige anbefalingsliste står Against Malaria Foundation, som jobber med forebygging av malaria gjennom distribuering av myggnett. Det er estimert at hvert nett kan beskytte to personer mot malaria i over 4 år. Dette er beregnet for å være den mest effektive måten å beskytte seg mot malaria. Tatt i betraktning størrelsen på dette problemet og prisen det koster å beskytte en person med myggnetting ser man at Against Malaria Foundation sparer flest liv per investerte krone. Statistikken tilsier at for hvert 100-1000 myggnetting som blir satt over senger, sparer man livet til ett barn.

Stiftelsen Effekt er drevet av frivillige fra effektiv altruisme bevegelsen i Norge, som jobber for en verden uten ekstrem fattigdom, hvor alle mennesker har rett på et sunt og godt liv. For å nå dette målet, og kjappest mulig, er det viktig å prioritere tiltak når ressursene er begrensede. Strategien for å nå dette målet er først og fremst å spre informasjon om hvilke tiltak og organisasjoner som er mest kostnadseffektive. Effekt fokuserer også på å være en giverportal for å sikre trygg og enkel donasjon, som kan gi oversikt over donasjoner og vise hva donorpengene har vært med å oppnå. I tillegg er en viktig metode å minimere kostnader ved å jobbe for at dine donasjoner skal bli godkjent for skattefridrag. På den måten går mest mulig av pengene til formålet. Effekt vektlegger transparens i sin drift, og kan gå god for at 100% av din donasjon vil gå til evidensbaserte effektive tiltak. Alt av regnskap og årsrapporter ligger ute på deres sider.

 
 

Hva i all verden kan man spise for kun 25 kr dagen?

 
 
 Risåker i Asia

Risåker i Asia

Ikke mye. Men det er jo litt av poenget. Du vil oppleve på kroppen hvor lite 25 kr er. Dette er som å løpe maraton, eller gå Norge på langs for å samle inn penger, men mer aktuelt for selve saken. Likevel vil du ikke sulte. (Det er forbeholdt dem som går for challenge mode på 15 kr dagen) Her er noen tips for billige matvarer andre har prøvd før:

 • Ris, bønner og krydder eller soyasaus
 • Billig pasta og pesto
 • Nudler
 • Havregryn med banan
 • Vassgrøt og sukker
 • Snåle grønnsaker på Bunnpris

Ting du er nødt til å gi opp:

 • Kaffe på Starbucks, kantina
 • Å spise ute
 • Alkoholholdig drikke
 • Trøfler og hummer
 
 

Hvordan kan jeg bli med?

 
 

Det første du må gjøre er å sette opprette en innsamlingsaksjon på Facebook til din valgte bistandsorganisasjon, eller Stiftelsen Effekt som EA NTNU anbefaler. Du setter selv målet for mye du vil prøve å samle inn (vi foreslår at du starter med 2000 kr). For en mer visuell oppskrift til opprettelse av innsamlingsaksjon - følg link her. Vi oppfordrer også å poste oppdateringer av maten du spiser gjennom konkurransen på sosiale medier for å spre bevissthet rundt fattigdomsgrensen og bistand til effektive organisasjoner. I tillegg til at man da kan konkurrere eller inspirere andre til hvordan man “best” mulig kan leve på minst mulig. 

Etter å ha opprettet innsamlingsaksjon kommer selve utfordringen: å leve på et matbudsjett på mindre enn 25kr per dag. Ditt totale forbruk på tre dager vil da være 75kr. Disse kronene skal gå til matforbruk - det vil si at dersom du kjøper 1kg ris til 20kr og bruker 200g av den, har du brukt 4kr av matbudsjettet.

 
 

Hvorfor 25 kr?

 
 

Halvparten av verdens befolkning lever for mindre enn $1365 i året. Rundt 65% av dette blir brukt på mat, som blir ca $2,5. Hvis vi justerer for kjøpekraft i Norge blir det ca 25 kr.

Du har kanskje vært ute å reist i fattige land og vet at man kan få mye mer for 25 kr enn hva vi kan i Norge? Det er et godt poeng, og derfor har vi justert til hvor mye mat $2,5 gir deg i USA i 2005. Det er ikke mye. Se også for deg da at du kun har $1,7 å bruke på ly, transport, medisiner og andre levekostnader. Dette er grunnen til at vi holder denne kampanjen. Fordi dette er alt for lite, og vi vil gjøre noe med det.

Nobels Fredssenter hadde i 2013-2014 en utstilling "Hva spiser verden?", som illustrerte matforbruket til familier verden over og tok tak i en problemstilling om hvordan maten vi spiser virker inn på vårt felles miljø og klima. Hvis du er interessert i å sammenhengen mellom fred, mat og miljø kan du gå videre til utstillingens hjemmeside: https://www.nobelpeacecenter.org/utstillinger/hungry-planet

20-KRONER-2001.jpg
g59.jpg
 
 

Challenge Mode - Lev på kun 15 kr!

 
 

Gjesp, 25 kr? Du gjør det kanskje allerede som student? Slapp av, vi har også en challenge mode! ca 15 kr dagen er grensen for ekstrem fattigdom, så hvorfor ikke prøve å leve for bare det i tre dager?

Hvorfor gå for Challenge Mode?

 • Folk samler inn mer penger hvis de lider mer. Jepp, det er gjort en studie på dette, og ja, folk er rare.
 • Du vil få enda bedre innsikt i hvordan ekstrem fattigdom er.
 • Du vil få en e-high five fra EA NTNU og Charity Science teamet!
 
  Copy of causevox_bild.png