Tore Godal: Altruistisk entreprenør

Hvem er Tore Godal?

Tore Godal er mannen som valgte livet som distriktslege i Norge bort for å arbeide for at alle verdens fattigste barn skulle få vaksiner. Han fullførte legestudiet i full tro om at han skulle jobbe til pensjonsalder i en liten dal i Norge, men da han ble tilbudt å bli med professoren hans på et kort opphold i Etiopia for å forske på spedalskhet kunne han ikke si nei - det var jo ikke sikkert han noen gang ville få muligheten til å se Afrika igjen!

Godals hjerte forlot aldri Afrika. Han skulle gå videre til å bli en helt sentral person i opprettelsen av GAVI (Global Alliance of Vaccination and Immunization), lede den tropemedisinske avdelingen i WHO og bli spesialrådgiver både for statsministeren og i Bill and Melinda Gates Foundation.
 

Hva er han mest stolt over?

I følge Godal selv var en av hans største seiere var da han på midten av nittitallet satte en million mennesker under impregnerte myggnett som forebygning mot malaria. Ingen lignende tiltak var blitt prøvd før, og løsningen var så enkel at det var mange som tvilte på at den kunne fungere. Godal klarte imidlertid å få det igjennom, og siden den gang er antall barn som dør fra malaria redusert fra én million til en halv million hvert år. Utdeling av impregnerte malarianett i utsatte områder er per i dag en av de mest kostnadseffektive måtene å forebygge livstruende sykdom på. Against Malaria Foundation jobber med akkurat dette, og er en av våre anbefalte organisasjoner.
 

750 millioner fra Gates

Da Gro Harlem Brundtland satt som direktør i WHO var Godal spesialrådgiveren hennes. Sammen vurderte de hvilke muligheter som fantes. En var å søke om penger fra Bill and Melinda Gates foundation for å starte et globalt vaksinefond. Søknaden måtte være på under fem sider slik at Gates kunne lese den på golfbanen. Summen det ble søkt om var 750 millioner dollar, til et prosjekt som var usikkert og ikke minst uprøvd. Bill Gates valgte å satse på Godals initiativ, men fortalte Godal i ettertid at hånden hans skalv da han skrev ut sjekken. Investeringen viste seg å være en av de beste han noen gang har gjort, GAVI har i dag vaksinert en halv milliard barn og reddet i overkant av sju millioner liv (GAVIs egne tall fra 2015).
 

Nye idéer gir kicket

Godal er en altruistisk entreprenør. I stedet for å gjøre hva som alltid har blitt gjort ser han etter nye muligheter og vinkler. I samtale med H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på Norads årskonferanse i 2013 fortalte Godal at det er nye idéer som gir ham kicket. Et eksempel på en av Godals nye idéer er resultatbasert finansiering av bistandsorganisasjoner. Dette går ut på at bistandsorganisasjonene mottar støtte basert på resultatene de faktisk oppnår. Slik finansiering gir incentiver til organisasjonen om å være så effektive som mulig og dermed hjelpe flest mulig.

Godal appellerer til unge for å se løsninger godt voksne, etablerte mennesker overser. I ovennevnte samtale sa han at "[ungdommen] kan bekjempe våre dogmer og vise veien til en ny og enda bedre verden". Dette og mer blir tema når Kronprinsessen og Godal kommer til NTNU på torsdag. Vi håper å se deg der.

Effektiv Altruisme

Effektiv Altruisme Norge v/ studentgruppene på NTNU og UiO